Wednesday 14 April 2010

News

PwC to recruit 1000 this year.

Fragmente din articol :
Michael Rendell head of the firm's HR service:
"There are 3 things that sum the benefits of working for the world leading professional
service firm:

1. There is intense variety,15000 people are working for us and almost as many jobs which gives a huge variety of opportunity. It means you do not have to leave to get the next level or to gain the extra experience - there is always a new challenge and a way to progress your carrier

2. your career progression is based on your ability ..During annual reviews we discuss how each member of staff has improved their CV......bla bla...

3. You get to work with some of the brightest ,clever, interesting people on a daily basis ...bla..bla..

Urmeaza cifre , salarii estimative etc..
Am fost uimit sa constat cat de asemanator erau cele de mai sus cu ce se intampla in marea multinationala din Bv in care am lucrat, dar al carui nume nu il voi preciza. Eram axati pe producerea de centuri de siguranta & airbaguri iar sediul central este in Suedia.
Romania intrand in categoria Low cost country rezulta de acilea ca oamenii muncesc 8,10, 12 ore daca e nevoie, bineinteles contra unui bonus la salariu asa ca "the company" a mutat ceva planturi aci.
Toti managerii locali erau spalati la creier si cereau mai mult,mai mult, trebuie sa fi proactiv ,sa gasesti noi solutii la probleme vechi...Trebuie sa dai totul pentru binele firmei care te hraneste. Noi eram cei mai buni, noi, noi, noi,...O firma condusa de oameni care nu merita nici macar sa ii cunosti. Cei mai multi erau stresati, nervosi, ofticati, nemultumiti.
O firma unde salariile erau confidentiale si daca se afla ca ai spus colegului cat iei si asta facea scandal ca de ce..bla bla, urma sa primesti instiintare de "concediu". Cand se mai intampla ca un coleg,doi, aflati in lumina reflectoarelor sa nu aduca rezultate intreaga firma primea un mail in care ni se zice cum cu mare regret X a hotarat sa accepte o noua provocare in viata sa la o noua companie, asa ca sa ii uram succes in noua pozitie si sa ii multumim pe aceasta cale... Just a bunch of bulls**t. Cand aveam audituri, cum se numeau in terminologia corporationista ,totul era aranjat frumos ca sa trecem cu bine testul.Apoi manageri se felicitau pentru reusita, atata efort pentru binele comunitatii.
Trimestrial se faceau sedinte cu intreg colectivul ca sa se evidentieze zonele deficitare, zonele aflate pe profit.
Nu stiu dupa ce algoritm la 3 sau 6 luni se facea o evaluare a realizarilor in cadrul firmei. La una dintre ele mai marele insarcinat cu evaluarea ma intreaba "si cum vezi tu munca, ce reprezinta ea pentru tine?" onest ,i-am zis "un mijloc de a-mi procura fiinantele pentru intretinerea pasiunilor" la care a urmat monologul despre implinirea pe care o traiesc ei ,manageri , la munca "pentru unii munca este un hobby, o placere", "hai nu zau!" i-am zis in minte. Evident dupa o luna de la evaluare am fost relocat, motivul: nu stiu ce vreau.
O alta intrebare suna asa " esti mandru ca muncesti in cadrul Autol... ?"a nu zic numele. WTF... e doar un job nu e viata mea,nu e religia,credinta mea sau alt lucru de care sa te simti mandru.
Din vreme in vreme se faceau diverse cursuri, God I was bored of them , la cele mai mult efectiv dormeam cu ochi deschisi. Se intampla sa te mai intrebe din cand in cand cate ceva ..ah aiurea era. Dar era prea grea lupta , era imposibil sa te impotrivesti dorintei de a motai macar oleaca.
Pot numara pe degetele de la o mana oamenii care mi-au placut acolo si cu care m-am simtit bine.
Cand criza a lovit cu putere in industria auto ni se amintea la orice pas cate efortuei fac ei sa nu fie dati oameni afara, asa ca au schimbat data de plata a salariului. In ciuda diferitelor proteste exprimate in scris,ca aveau optiunea asta, evident doar o alta forma fara nici un rezultat.
Sa nu mai vorbim de mailuri, acces restrictionat la Internet ,telefoane ,doar nu vrei sa te distrezi pe banii firmei.
Imi amintesc de perioada introductiva cand cu mandrie ne aratau diferite departamente si noi urma sa ne alegem unul, "ca sa vedeti ce deschisi suntem noi". In cateva dimineti la rand un manager autohton urla ,la un subaltern, cat il tineau plamanii .Dupa orele amiezei cand aveam intalnire ,noi clasa invatacei cu ei manageri, in vederea stabilirii ramanerii noastre in departament am avut ocazia sa le zic ca nu vreau sa raman iar unul din motive a fost cel deja amintit , mereu se urla : mai mult, mai bine, mai...Raspunsul a venit prompt "doar nu sunt aici pentru caritate suntem o afacere" Ok mai ficior dar asta nu inseamna ca trebuie sa ii faci cu ou si otet pe ceilalti.Inca mi se mai umfla venele de la gat si de pe fata cand imi amintesc de dictatura de acolo de pumnul varat pana in maruntaiele demnitati.
Un alt lucru demn de mentionat era codul numeric personal pe care il primisem impreuna cu legitimatia de acces, as fi vrut sa le propun sa ni-l tatueze pe antebrat . Oricum daca nu-ti convine poti sa pleci, mai sunt la poarta alti 10 gata sa-ti ia locul, asta era amentintarea care ti se arunca in fata de cate ori ceva nu iti convenea. God I hate this multinational co. full of firm policy brainless zombies, ready to do anything in and for the company name. That's power, when you can f...them all on your correct evaluation and you get to keep your fake smile, cause you don't have an conscience.
Si pentru ce toate astea ? Ca sa mearga firma bine , sa fie comenzi ,sa iti dam de lucru sa-ti platesti masina,bitza toate luate in rate. Evident ca e mai mult decat atat e vorba de binele suprem al actionarilor, al proprietarului,de putere, de strategie dar ce frumos ca au impartit cu noi felia de tort si ne putem bucura de viata in conditii avantajoase si cu rate minime.

Dupa doi ani mi-au inmanat hartia cu demisia desi aveam contract pe 5 ani. The best thing to happen to me ,ever .And that's a fact.


Bine ii zice Johny Lennon : Is room at the top,but you have to learn how to kill while you smile.

Working class hero

No comments:

Post a Comment